Monday, 1 February 2016

Throwback zaman belajar

assalamualaikum...mr. Hasif here..hoho

Masa berlalu begitu pantas...sekarang aku dah nak masuk zaman pekerjaan dah...tengah sambil-sambil duk tanam anggur ni...saje nak buat throwback sikit zaman aku belajar dulu-dulu...

1997 - Tadika Kemas Kg. Losong Hj. Mat Shafie, Kuala Terengganu

Ni zaman muda-muda yang paling muda aku masuk ke sekolah...tadika kot...haha...pengalaman yang paling tak dapat aku lupakan masa tadika ialah aku nangis sepanjang awal-awal aku masuk tadika..hahaha...nangis pun pandai okeyh...masa tu mama sekolah petang...jadi mama boleh lah teman aku masa waktu pagi sampai lah balik sekolah..hehehe...pernah sekali tu mama citer dy tengah tunggu depan tadika tu...ada orang gila lalu depan tadika aku...takut jugak mama cakap...aku reti apa masa tu...walaupun angah ada sekali satu tadika...tetap jugak nak nangis..hahaha...tapi tak lama lepas tu mama kene sekolah pagi...aku pun bertabah lah...belajar sampai pandai..hahaha

1998 - Sekolah Kebangsaan Losong, Kuala Terengganu

Inilah dia sekolah rendah aku yang pertama....dari darjah 1 sampai awal darjah 4...rekod pencapaian ujian bulanan nombor 1 hingga 3 memang aku lah yang pegang...ada dua ke tiga orang pesaing rapat aku masa tu...kiranya kalo aku tak dapat nombor satu...yang lagi dua tiga orang tu lah yang dapat...tapi biasanya aku dapat..haha...ni jugak adalah sekolah mama...masa ni aku dah tak nangis...dah besar...haha

2001 - Sekolah Kebangsaan Durian Burung, Kuala Terengganu

Ni sekolah rendah kedua aku..betapa lejen nya aku...masuk-masuk sekolah aku dah pegang rekod nombor satu ujian bulanan...dekat sekolah ni pesaing nya tak kuat macam dekat SK Losong tadi...so memang setiap tahun muka aku je yang naik pentas amek hadiah..hahaha..lagi satu...baru berapa bulan masuk sekolah ni...aku dah dilantik jadi pengawas sekolah..fuhh..yang paling bersejarah bagi aku ialah masa UPSR...aku dapat 5A! hahaha...alhamdulillah....yang lagi lejen...ada 5 orang je yang dapat 5A...cube teka berapa orang budak laki yang dapat 5A? lambattt...meh aku jawab....aku sorang laaa...hahaha!

2004 - Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu, Negeri Sembilan

Setelah dapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR, aku dapat tawaran ke sekolah berasrama penuh di Negeri Sembilan...dengan hati yang berat ditambah lagi dengan berat aku...maka pergilah aku ke negeri asing..cewah..haha..dekat sekolah ni lah aku membesar dalam suasana budaya nya lain...loghat lain...orangnye lain2...banyak sejarah aku dekat sini...kena buli..kena ragging...kena rotan..kena denda..azan ketaq lutut..jadi imam ketaq lutut...bagi tazkirah ketaq lutut..haha...dan dekat sini aku kurang lejen sikit..sebab sekolah budak pandai woi...tiba-tiba dekat sekolah ni kelejenan aku tenggelam..hahaha...macam mana pun...PMR tetap dapat 9A...SPM dapat 10A1C...alhamdulillah..walaupun lejen dah kurang..akademik tak kurang sangat...haha

2009 - Pusat Asasi Sains Universiti Malaya, Kuala Lumpur

Dekat sini aku habiskan masa muda aku selama setahun...masa ni memang dah tak lejen dah...habis berkecai...sebab aku culture shock..masa dekat smapl tu hidup aku terkongkong dengan peraturan...budak2 nye pun always pakai kopiah..tegur menegur salah silap...di UM, completely different...aku bebas nak pergi ke taknak kelas..takde orang datang rotan...solat pun ikut suke je bila2 nak solat..masa ni kira zaman kegelapan aku lah...exam pun tak perform...last2 aku mintak masuk maktab..haha

2010 - Institut Pendidikan Guru Kampus Temenggong Ibrahim, Johor Bahru

Aku masuk maktab ni lambat setahun...sebab lepas spm tu aku dah apply...tapi di reject...sebab salah isi borang...aku pegi isi yang kpli punya...aduhai...takpelah..alhamdulillah masih ada rezeki aku untuk jadi cikgu...setahun lepas di UM aku apply lagi dan dapat...lepas dah interview semua bagai...maka aku ditempatkan di johor...pergh tak pernah jejak oi negeri ni...tetiba kene pegi situ..takpe...tempat baru mesti ada pengalaman baru plak..maka bermulalah hidup baru aku sebagai budak maktab..haha...realitinye bakal guru nih...bukan sebarang budak ye...haha..5 tahun 3 bulan aku dekat sini...sepatutnya 5 tahun 6 bulan..tapi...ada perubahan sistem ke hape taktau lah...kitorang kene balik umah awal...haha...dekat maktab ni paaaaaaalllllllllliiiiiinnnnnggggggg banyak pengalaman aku...tak cukup nak tulis dekat sini...tapi dekat sini aku belajar untuk jadi lagi matang..dapat kawan-kawan yang terlebih matang pun ade...hhahaha...i learnt a lot...seriously...dan dekat sini jugak aku jumpa someone yang important dkt aku..haha...takleh citer panjang..segan..okeyh dekat maktab ni lah aku mendapatkan ijazah perguruan aku..pointer aku tak lah lejen sangat tapi lagi power lah dari dekat UM tu...tak dapat dekan pun tapi cukup makan aje..hehehe

2016 - Petani anggur sambil mengajar tuisyen..menunggu panggilan interview dan posting..moga dipermudah segala urusan lepas ni..


Sekian dulu untuk kali ni...kena pegi sekolah mama...jadi driver kejap...hohoho

Wednesday, 20 January 2016

Rough planning duit gaji(edited)

assalamualaikum..berhabuk sampai boleh bersin2 dh blog ni..hahahha

kali ni just buat catatan utk diri sendiri je...nak tengok macam mane flow duit gaji bile dah bergaji nanti..haa faham tak? buat2 faham je lah ye...hahaha

gaji basic seorang guru novis newbie noobs #gurumuda  DG41 (Ijazah Sarjana Muda Pendidikan) adalah lebih kurang dalam RM2,222.94(gaji pokok tak termasuk elaun2 lain)

menurut senior yg dh posting..gaji selepas ditolak kwsp dan lain byran...akn dpt lbih kurg rm2500...so boleh edit sikit bajet...

so ape nak dibuat dgn gaji sbanyak itu? ni basically rough planning...yang lebih detail akan menyusul setelah aku baca2 sikit pasal pengurusan kewangan..

priority target gaji kali ni adalah NIKAH...yes...nikah pembuka rezeki kot...hehehe......yakin dgn janji-Nya...kalo korang nak beli rumah dulu ke....kete dulu ke ikut korang lah...target masing2...hehe

1) Simpanan nikah                                                  - 1000

2) Mama dan Abah                                                 - 200(sikit ke?huhu)

3) Sewa rumah(duduk kongsi)                                - 300

4) Makan minum                                                     - 300

5) Utiliti (internet,letrik,air)                                    - 150

6) Minyak kenderaan(harap2 dpt skolah dekat nti) - 100+100(roadtax plus insurans)

7) Sedekah                                                               - 50

8) Emergency                                                          - 100

9) Pelaburan(maybe ASB dulu utk awal2 ni)         - 100

                                                                     Total = 2400
                                                                      Baki= 100+

Okey...tu dia basic planning aku....utk mama dan abah....nanti along tambah lagi ye...huhu...

Yang perlu diambil perhatian ialah (4) dan (6)....sebab yang ni akan affect sangat2 dkat gaji nanti....

no (4) tu aku risau sikit...makanan orang nak diet bese mahal...aku nk diet..hahaha...tapi insyaAllah ada caranya nanti...rujuk abang Kevin(acah rapat) pun boleh ni...

no(6) tu pulak...just in case posting di kl...mmg kene consider tol....bajet yg ak buat kat atas ni kalo posting di negeri yang takde tol..kenderaan kereta rm20 seminggu bleh tahan...mmg tak berjalan kemana lah...kalo dpt umah sewa yg dekat dgn skolah...bleh pegi dgn motor....lagi banyak jimat..

pastu aku saje je bold kan lebih rm20+ tu...sbb duit tu kira mcm emergency jgk tp takleh masuk tabung emergency...duit lebih ni ak consider mcm nak tampal mane2 yang terlepas dari pandangan...sikit je margin terlepas tp xpe la dari takde langsung kan...kalo mmg lebih...boleh buat modal berniaga ke....sedekah lebih skit ke....bg dkt mama abah lebih sikit ke...tgk lah mcm mne....


haaaa....so tu lah roughly (ye ke roughly..ke detailed dh ni) flow gaji aku nanti insyaAllah....kalo korang boleh share pun okey sangat2...kongsi ilmu tak habis bro..haha

orait aku close dulu post kali ni...post yg akan datang mungkin akan lebih detailed...atau mungkin untuk perancangan2 kewangan aku yang seterusnya....sekian

Tuesday, 20 October 2015

Nota untuk dia


Assalamualaikum..nota ini sy dedikasikan khas utk dia.
Sebelum kita diijabkabulkan..ketahuilah beberapa perkara ttg diriku.
Aku bukan seorang yg kuat agama..bukan seorang ustaz..aku biasa biasa saja
Aku bukan seorang jutawan..yg punya harta..aku biasa biasa saja
Aku bukan pelawak..yg mampu selalu buatmu ketawa..aku biasa biasa saja
Aku bukan romeo..yg boleh menyusun kata..aku biasa biasa saja
Tapi..
Aku yakin..dia nanti yg akan melengkapkan segala..
Yang buatkan aku rasa cukup dengan apa yg ada..
Yang buatkan aku rasa rumahlah syurgaku di dunia..
Yang buatkan aku rasa mahu bersama..sehingga ke syurga

Tiada manusia sempurna..namun berdua,kita saling melengkapi..InsyaAllah

Sunday, 31 May 2015

overview

assalamualaikum...okey kali ni just utk catatan ak sendiri..

hmm...overview ape ni?haha

nilah dia overview utk proses borang-borang serta dokumen yg perlu ada yang ak perlu selesaikan sebelum dan selepas bernikah.

SEBELUM

1)ambil borang ujian pengesanan HIV di pejabat agama daerah masing-masing:
    - isi, dan pergi buat ujian pengesanan di klinik/hospital kerajaan yang ditetapkan.
    - keputusan ujian hanya sah selama tiga(3) bulan dari tarikh keputusan dikeluarkan.

2)ambil borang permohonan utk kebenaran berkahwin dan borang kebenaran berkahwin:
   - isi dan sertakan keputusan borang ujian pengesanan HIV
   - utk yg nk kahwin sama daerah, terus serahkan borang kedua belah pihak kpd pejabat agama daerah masing-masing.(tempat mastautin)
   - utk yg nk kahwin lain daerah atau negeri, pihak lelaki perlu serahkan kpd pejabat agama tmpat pihak perempuan bermastautin, ambil pengesahan.
  • Adalah sangat baik sekiranya wali dan pasangan terlibat serta saksi dapat hadir sama semasa mengemukakan borang permohonan kahwin tersebut bagi melicin dan memudahkan proses pertimbangan terhadap permohonan kebenaran kahwin tersebut.
  • borang yang telah lengkap diisi hendaklah diserahkan kepada Pendaftar di daerah masing- masing pada tempoh yang lebih awal atau sekurang- kurangnya tidak lewat satu (1) minggu (7 hari) dari tarikh cadangan dilangsungkan perkahwinan itu.  
3) bawa yang asal dan fotostat 2 salinan:
  • Kad Pengenalan Diri
    • Lelaki
    • Perempuan
    • Wali
    • Dua Saksi (dalam borang)
  • Surat Akuan Mati (Duda/Balu).*
  • Surat Akuan Mati (Wali Akrab).*
  • Surat Akuan Memeluk Islam (Muallaf).*
  • Sijil/Perakuan menghadiri Kursus Pra Perkahwinan MBKPPI.*
  • Surat perakuan status Teruna atau Dara dari Majikan/Ketua Kampung/Penghulu Mukim/Imam Masjid/Akuan Sumpah.*
  • Surat pengesahan mastautin dari Ketua Kampung/Penghulu Mukim/Imam Masjid/Akuan Sumpah.*
  • Surat perakuan cerai (duda/janda) yang sah yang dikeluarkan di bawah Undang- Undang yang pada masa itu berkuatkuasa atau salinannya yang diperakui (disahkan benar) atau suatu perakuan yang diberikan oleh Hakim Syarie selepas penyiasatan yang wajar mengenai status perkahwinan itu.*
  • Surat perakuan dari Pendaftar bagi mukim atau negeri (polis/tentera) di mana lelaki itu bermastautin jika lelaki tersebut tinggal di mukim atau negeri yang berlainan dengan pihak perempuan.*
  • sijil kursus pra-perkahwinan
4) Lain - lain dokumen :
  • 4 keping gambar berukuran pasport
  •  pastikan nama Jurunikah
  • Sediakan RM5.00 untuk bayaran kebenaran kahwin(borang)

SELEPAS

1) pendaftaran perkahwinan:
- Dalam masa tujuh (7 hari) selepas akad nikah yang diadakan di negeri ini(tempat mastautin pihak perempuan), perkahwinan itu hendaklah didaftarkan di bawah Enakmen.

2)Surat Akuan (Sijil Nikah/Ta'liq)
   - Selepas pendaftaran dan selepas dibayar RM20.00 bagi surat perakuan nikah (termasuk Ta'liq), Pendaftar hendaklah mengeluarkan surat perakuan berkenaan dalam tempoh yang secepat mungkin.

3) Kad Akuan Nikah
     - Selain Surat Akuan/Sijil Nikah, pasangan yang berkahwin di Terengganu boleh memohon untuk mendapatkan Kad Akuan Nikah yang mudah dibawa ke mana- mana dan dikenakan bayaran RM20.00


sooooo....basically ni sahajalah yang dapat ak ringkaskan dari pembacaan di laman web pejabat agama...banyak juga perlu diselesaikan..memang nak kne buat checklist...hehe

memandangkan post kali ni adalah sebelum ak gi kursus pra-perkahwinan, so tak byk sgt info...maybe lpas da pegi nti byk la skit...so cekidaut..hehe

Friday, 22 May 2015

Isi borang

Assalamualaikum dunia..lama x bersua...hehe

alhamdulillah tak lama lagi genap lima tahun ak belajar di maktab...banyak perkara baru yang ak dh belajar sepanjang lima tahun ni....tinggal lagi enam bulan untuk dihabiskan...dan sepanjang lima tahun setengah ni, perkara yang sangat difikirkan oleh majoriti bakal guru ialah borang posting..yup..perkara terbesar bagi seseorang bakal guru di maktab-maktab seluruh malaysia.

borang posting actually dapat mengubah hidup seseorang...basically ubah dari single to married...bujang senang ke kahwin bahagia...dari seorang jadi dua orang...dan ada jugak yang tak kesah posting mana...raaammaaaaiiiii yang taknak posting di sabah dan sarawak..well...ak pn kalo bleh taknak jugak...tapi kalo dah dipostingkan...ikut aje la..tanggungjawab guru mengajar dan mendidik...tak boleh pilih bulu..tak boleh pilih anak murid...so tak kesah pun ak akan dipostingkan ke mana nanti cuma minta-minta dipermudahkan untuk posting di smenanjung..

point ak sbnarnya mende ni jadi dilema sebab ramai yg dh kahwin disebabkan taknak posting jauh2 antara berdua...untuk yang dh disatukan, ak ucapkan barakallahulakuma...semoga bahagia hingga syurga...

skarang ni..yang belom kahwin..nak taknak paling2 pun isi borang posting ni pilihan negeri nk kene sama..ni pendapat ak je...so that possibility utk posting dekat2 lbih besar kot..ak pn x tau..yelah kita usaha aje...slebihnya Allah yg tentukan...

so..yang dh ad pilihan pasangan dan belom berkahwin sbelom isi borang posting kne buat prsediaan fizikal dan mental...kalo fizikalnye of course duit la kot..yg lagi satu tu...mental...kne kuat..sbb lpas ni dh posting skolah lain2...yg blom kahwin mybe ok lagi...tp kalo dh posting bru kahwin..nak kne prepare mental kne kuat...berjauhan dgn pasangan...dan maybe utk beberapa tahun sbb bkn snang nk minta tukar skolah kalo baru dipostingkan..jadi...bile brkahwin slepas posting ni kne bertahan beberapa tahun la utk brjauhan...

ak harap kalo dh jodoh kita berdua, kita dapat brtahan dan kuat dan saling support utk bbrapa tahun awal tempoh kte mengajar nanti..insyaAllah..

sekian..

p/s: skarang ni bukan fikir borang posting aje...borang eg-tukar pun dh start fikir..haha

Sunday, 31 August 2014

obesiti oiii....

assalamualaikum...

obesiti sudah aku ni....adoi..kene jaga makan ni....

okey setelah baca2 website yang menarik, ak dah jumpa tujuh hari punya cara makan yang boleh turunkan berat sebanyak 7 kilogram....7 kilo beb! kalo dua minggu dah 14 kilo....masyukkkk~~hahaha

okey lets see...

Hari pertama: TOTALLY FRUIT DAY

1) makan semua jenis buah untuk hari pertama ni kecuali pisang.
2) minum air 8-12 gelas sehari..air masok, bukan teh ais ye..
3) kalau rasa macam lapar  je...mcm nk makan nasi je..JANGAN..makan buah laaagiii banyak..haha(serius2..)

Hari kedua: TOTALLY SAYUR DAY

1)Makan semua jenis sayur. mentah atau masak tapi kalo masak jgn ambil yg berminyak..kalo berminyak, buat ape makan nak diet kan..
2) sayur yang bagus ialah  cooked beans, raw and cooked carrot, broccoli, cucumber, boiled bottle and ridge gourd, lettuce, boiled cabbage and so on. 
3) hari ini akan "bebear" banyak kali..so be prepared~
4) minum air masok 8-12 gelas sehari.

Hari ketiga: SAYUR + FRESH FRUITS

1) sarapan=buah kecuali pisang
2)lunch= sayur yang tak berminyak
3)petang= buah kecuali pisang
4)dinner= sayur + fresh fruits
5)minum air masok 8-12 gelas sehari

Hari ke-4: PISANG + SUSU SEGAR

1) sarapan= sebiji pisang+segelas susu segar
2) lunch= dua biji pisang+segelas susu segar
3) petang= dua biji pisang
4)dinner= dua biji pisang+segelas susu segar
5) air masok 8-12 gelas sehari

Hari ke-5: NASI+TOMATO(bukan nasi tomato ye)

1) sarapan= 2 biji tomato segar
2) lunch= nasi 1 mangkuk+ 3 biji tomato segar
3) petang= 2 biji tomato segar
4) dinner= 2 biji tomato segar
5) uric acid akan bertambah..so kene tamboh air masok 10-15 gelas hari ni.

Hari ke-6: NASI+SAYUR

1)sarapan= sayur xde minyak
2)lunch= semangkuk nasi + sayur xde minyak
3) dinner= sayur xde minyak
4) makan sayur banyak is equal to "bebear" banyak..so be prepared~
5) minum air masok 8-12 gelas sehari

Hari ke -7 (FINAL..yeay!): NASI+SAYUR+FRESH FRUITS

1) sarapan= sayur+fresh fruits
2) lunch = nasi+sayur+ fruit juice(umpphhh!)
3) dinner= sayur+fresh fruits

done~

fuhh..kalo ikut betol2 ni...bole kurus maaa...haha
cuma bajet untuk makan mcm biasa2 kene tuka untuk beli buah n sayur la plak...

okeh sekian sahaja....harap2 boleh kurangkan sikit berat ni...huiiii

Friday, 11 July 2014

kalo bukan dy,bukan la tu

assalamualaikum..

beberapa minit lagi nk buka puasa ni..sempat lg tulis..huhu

pada satu masa, ak da dpt overcome rasa yg 'mengada' sperti yg dy slalu describe tu drpd menyerang...rasa tenang dan boleh fokus utk bkerja utk Islam..bukan senang nk mncapai tahap mcm tu skali..lagi2 utk org yg lemah mcm ak ni...yg susah utk istiqamah kalo buat something...it was a success to be able to reach to that point...

tp lama kelamaan ianya dirasai lg...bkn sbb lain...sbb yg sama aje...ak x tau dah ak yg lemah atau mmg dorang ni mesra..ak rasa kalo orang yg tak kenal dorang....mesti ckp 'bahagia betol laki bini tu' or 'wah mesranye...ada ap2 ke'..well... ak x kisah pun ap yg orang lain fikir...msalahnye ak pn da tergolong dlm golongan 'orang lain' tu...haishh..

setiap kali dtg rasa ni, stiap kali ak cuba yakinkan diri ak...kalo bukan dy, bukan la tu...ak byangkan mcm mne keadaan ak kalo mmg btol bukan dy...mampu ke x mampu tu len cite la nk mnghadapinye kalo suatu hari mende tu terjadi...ak cuba ckp kt diri sniri " redha je lah...kalo da bukan jodoh...' but its not as easy as said...

apa pun ak masih cuba utk sangka baik....dy pn mmg mesra ngn orang lain...mgkin tu mmg prangai dy ble dgn org len...x dgn ak..
 okeh da dekat nk buka da ni....selamat berbuka puasa semua...

~ gaza sedang diserang peluru,aku diserang perasaan yang remeh temeh ni~ tah pape